NÄIN TOIMIT KOTONA SATTUNEEN VESIVUODON JÄLKEEN

Vesivahingon jälkeen

Kotona sattuva vesivuoto voi olla tuhoisa, sillä vesivahinko aiheuttaa usein kalliin ja aikaa vievän siivous- ja korjausurakan. Toimi näin, jos kotonasi on ollut vesivahinko – ja näin vältät ne tulevaisuudessa.

Kytke vesi pois päältä. Vedensyötön katkaiseminen on ensimmäinen asia, joka on tehtävä vesivuodon hillitsemiseksi. Sulkuhana tai ‑venttiili sijaitsee yleensä keittiössä tai kylpyhuoneessa ja katkaisee asuntoon tulevan veden välittömästi. Vesivuoto voi olla peräisin todennäköisestä lähteestä, jonka voi eristää: astian- ja pyykinpesukoneessa, hanoissa ja wc-istuimissa pitäisi kaikissa olla letkussa tai putkessa eristysventtiili, jota voidaan kääntää myötäpäivään veden sulkemiseksi. Jos kotiisi on vuotanut suuri määrä vettä, sinun tulisi myös katkaista sähköt – jos sen voi turvallisesti tehdä – ja mahdollinen kaasu, kunnes tilanne on hoidettu.

Etsi vuodon lähde. Vesivuoto voi tulla kotiin monesta eri paikasta, joten voi olla hankalaa selvittää, mistä vesi tulee. Vuotavien putkien lisäksi vettä voi tulla kotiin painekohdista, kuten huonosti eristetystä kylpyammeesta tai suihkusta, vuotavasta katosta tai jopa naapurin asunnosta.

Poista ylimääräinen vesi. Vuodon aiheuttama seisova vesi on poistettava mahdollisimman pian – mitä kauemmin vesi seisoo, sitä pahempi vesivahingosta tulee. Jos vettä on vuotanut paljon, sinun on ehkä vuokrattava pumppu, joka asetetaan vuotoalueen matalimpaan kohtaan. Jos veden määrä on kohtuullinen, voidaan käyttää märkä-kuivaimuria.

Aloita kuivausprosessi. Hometta alkaa muodostua jo 24–48 tunnissa vesivuodosta, joten kuivausprosessin nopea aloittaminen on tärkeää vesivahingon rajoittamiseksi. Anna kodinkoneiden ja pistorasioiden kuivua itsekseen ja poista kastuneet huonekalut ja matot. Avaa ikkunat, jotta kosteus pääsee ulos. Tarkista myös seinät – kipsilevystä tai muusta materiaalista tehdyt kastuneet seinät on purettava ja vaihdettava uusiin. Jos vuoto on ollut suuri, lopuksi täytyy vielä vuokrata kuivain, joka poistaa kosteuden huoneesta. Muistathan kuitenkin sulkea ikkunat ennen kuivaimen käynnistämistä.

Suojaudu tulevilta vuodoilta. Kun jäljet on siivottu, haluat varmasti suojata kotisi uusilta vesivuodoilta. Putkien säännöllisen tarkistamisen ja pakkasella tehtävien varotoimien lisäksi (vesivuodot johtuvat usein putkien jäätymisestä) monet päättävät investoida vesiturvallisuusjärjestelmään. Tällaiset järjestelmät antavat mielenrauhaa seuraamalla kodin kosteustasoa ja tunnistamalla vuotojen lähteet välittömästi. Ne ovat kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä vuotovahteja. Vesivuotojen havainnointiin tarkoitettu järjestelmä ilmoittaa sinulle vuodosta, vaikka olisit poissa kotoa, ja antaa sinun katkaista vedensyötön etänä. Näin voit puuttua vuotoon ennen kuin se aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Lue lisää GROHE Sense ‑vesiturvallisuusjärjestelmästä