Tehokkaan työtilan suunnitteleminen

Keittiö on jokaisen kodin sydän. Keittiön suunnittelussa onkin otettava huomioon kaikkien sen käyttäjien tarpeet aamiaisesta illanviettoon ystävien kanssa. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä kaikkia niitä asioita, joihin keittiötä käytetään, ja varata sopiva tila kullekin.

Veris Single-lever sink mixer

Keittiön pohjapiirustus

Keittiön koko ja muoto auttavat hahmottamaan, miten tila kannattaa hyödyntää. Keittiön tärkeimpiä työalueita ovat astianpesuallas, hella ja ruoan valmistelu- ja tarjoilualue. Nämä kannattaa suunnitella kolmion muotoon alueelle, jonka kautta ei kenenkään tarvitse kulkea. Keittiöt suunnitellaankin usein tehokkaiksi tällaisen nk. työkolmion mukaan, jolloin keskeiset työalueet ovat vain muutaman askelen päässä toisistaan. Parhaan mahdollisen keittiön rakentamiseksi esimerkiksi vesi- ja sähköpisteitä tai viemäriputkia saatetaan joutua siirtämään.

Olennaisten osien sijoittaminen
Ihanteellisessa tilanteessa astianpesualtaan ja keittotason vieressä olisi työtaso. Erilliset ruoanlaittosaarekkeet antavat ammattimaisen ilmeen. Jos haluat mieluummin käyttää yhdysrakenteisia kodinkoneita, sijoita uuni tai kaksoisuuni korkeaan yksikköön, josta niitä on helppo käyttää. Muista, että edestä täytettävät laitteet, kuten uunit ja astianpesukoneet, vaativat paljon tilaa, jotta niitä on miellyttävä käyttää. Astianpesukone kannattaa sijoittaa astianpesualtaan läheisyyteen, jotta astiat on helppo huuhtaista ennen astianpesukoneen täyttämistä.

Veris kitchen faucet
K7 Single-lever sink mixer

Mallit ja muotoilu

Mieti, kuinka paljon säilytystilaa ruoalle, kattiloille, pannuille, astioille ja pienille kodinkoneille tarvitaan. Leveät kattiloiden säilyttämiseen tarkoitetut vetolaatikot kannattaa sijoitta astianpesualtaan ja keittotason väliin, niin että vedenkeittimelle, leivänpaahtimelle ja muille usein tarvittaville pienille kodinkoneille jää hyvin tilaa. Seinäkaapit saavat pienen keittiön usein vaikuttamaan entistä pienemmältä, mutta lasiovet antavat avaruuden tuntua. Myös avohyllyjä kannattaa miettiä. Korkeat ulosvedettävät ruokakaapit kasvattavat suosiotaan, sillä niiden sisältöön on helppo päästä käsiksi. Keski- ja täyskorkeisiin yksikköihin voidaan asentaa yhdysrakenteisia kodinkoneita. Lisäksi ne tarjoavat lisää säilytystilaa.

Ruokailualue
Avoimet keittiö- ja ruokailutilat ovat nyt suosittuja. Mikäli tilaa riittää, erota ruokailutila työtilasta keittiösaarekkeella. Erilaisen työtasomateriaalin valitseminen erottaa tilat toisistaan ja tekee saarekkeesta mielenkiintoisen. Samalla saareke on oivallinen paikka vaikkapa aamupalabaarille ja toiselle astianpesualtaalle.

K7 professional keittiöhana

Suositeltavat tuoteperheet

K7

Minta Touch

Zedra Touch

Zedra

Zedra